Tot 13 graden warmer in de stad: woon jij op een hitte-eiland?

Press/Media: Other

Description

Het wordt vandaag bloedheet. Maar als je in de stad zit, kan het nóg heter voelen. Daar ontstaan zogenoemde hitte-eilanden, waar het tot wel 13 graden warmer wordt dan daarbuiten. Bekijk hier hoe dat in jouw buurt is.

Veel bebouwing, weinig groen – steden houden enorm veel warmte vast. Op de heetste plekken scheelt dat gemiddeld zo'n drie graden. Dat gemiddelde gaat over het hele jaar, dag en nacht. Op hete dagen is het verschil nog veel sterker: dan lopen de verschillen op tot wel 13 graden, blijkt uit onderzoek van de TU Delft.

Staat jouw huis op een hitte-eiland?

Zoek jouw huis met het zoekvak in de kaart. De aangegeven temperatuur is het gemiddelde over het hele jaar.

Straten in de stad vormen een soort kloof, legt Frank van der Hoeven uit. Hij deed het onderzoek aan de TU Delft. In zo'n kloof blijft warmte hangen. Ook de gevoelstemperatuur is in de stad hoger, door verschillen in bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de windsnelheid.

Vooral 's nachts hebben mensen last van het effect, zegt Van der Hoeven: "Gebouwen en straten worden de hele dag opgewarmd door de zon. Zodra die onder is, koelt het op het platteland enorm snel af, maar in de stad begint al het beton en asfalt de opgeslagen warmte weer uit te stralen. Zo duurt het de hele nacht voor het een beetje koel wordt."

Meer doden door hitte

Die hitte is niet alleen hinderlijk als je probeert te slapen, maar kan levensgevaarlijk zijn, vooral voor ouderen. Bij een hittegolf in 2006 gingen in heel Europa duizenden mensen meer dood dan normaal. Volgens Van der Hoeven zijn er nog meer gezondheidseffecten. "Er zijn aanwijzingen dat ook ongeboren en pasgeboren kinderen schade ondervinden van de hitte."

Groen helpt – wat kun je zelf doen?

Om het hitte-eiland-effect te verminderen, kunnen gemeenten zorgen voor meer groen. Bomen en planten geven schaduw en koelen de lucht, door het water dat uit de bladeren verdampt. Maar iedereen kan zelf helpen, bijvoorbeeld een boom in je tuin te zetten of een groene gevel te maken, om je huis koel te houden.

Goede zonwering zorgt ervoor dat het in je huis minder warm wordt. Zo is de temperatuur binnen prettig, zelfs als het buiten heet is. Een airco is minder handig: die koelt je huis weliswaar goed, maar verplaatst die warmte allemaal naar buiten. Daardoor wordt het hitte-eiland alleen maar sterker. Dan kun je beter zorgen dat het überhaupt niet heet wordt.

Als je een plat dak hebt, kan het ook helpen je donkere asfaltdak te vervangen. Die daken warmen snel op, en kunnen wel 60 graden worden. Van der Hoeven: "Zo'n dak gaat een jaar of twintig mee. Zodra ze toch vervangen moeten worden, zou het verstandig zijn er een ander soort dak voor in de plaats kunnen leggen." Het helpt ook om je dak te bedekken met zonnepanelen, of een witte coating aan te brengen.

 
Period30 Jun 2019

Media coverage

1

Media coverage