Standard

Integrale Plananalyse van Gebouwen : Doel, methoden en analysekader. / van der Voordt, DJM; Zijlstra, H; van den Dobbelsteen, AAJF; van Dorst, MJ; Arends, GJ; Boersma, E; van Loon, SA; Metz, TS; Thijssen, SDJ.

Delft : VSSD, 2007. 125 p.

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Harvard

APA

Vancouver

Author

BibTeX

@book{2b280a3b500846308b93200b2daff9cd,
title = "Integrale Plananalyse van Gebouwen: Doel, methoden en analysekader",
abstract = "Van het analyseren van zogenaamde precedenten - ontwerpen en bouwwerken uit het verleden en het heden - valt veel te leren. Iedereen lijkt echter een eigen aanpak te hanteren, vaak zonder deze te expliciteren. Ook ontbreekt in veel plananalyses een heldere beschouwing over doel, aanpak, vragen waarop een antwoord wordt gezocht en generieke leerpunten. In veel plananalyses ligt de focus op een architectonische analyse. Aan de hand van beelden en beschrijvingen van de bouwmassa, doorsneden, plattegronden en kleur- en materiaalgebruik wordt een analyse gepresenteerd van de situatie, de ruimtelijke opbouw, de materi{\"e}le opzet, esthetische aspecten en stijlkenmerken, en de relaties tussen vorm, functie en techniek. Dit leidt vaak tot prachtige studies.Het proces van totstandkoming, de kosten, de invloed van de context en de ervaringen van dagelijkse gebruikers en bezoekers krijgen doorgaans aanzienlijk minder aandacht. Dit boek pleit daarom voor integrale plananalyse. Dit doet recht aan de complexiteit van de ontwerpopgave en de noodzakelijke synthese van vele uiteenlopende eisen, wensen en randvoorwaarden. Er wordt een analysekader gepresenteerd, in eerste instantie 'kaal' in de vorm van aspecten en deelaspecten, in tweede instantie voorzien van een uitgebreide toelichting en illustraties uit diverse plananalyses. Voor elke rubriek is een aantal vragen geformuleerd, als hulpmiddel voor degene die de plananalyse uitvoert.",
author = "{van der Voordt}, DJM and H Zijlstra and {van den Dobbelsteen}, AAJF and {van Dorst}, MJ and GJ Arends and E Boersma and {van Loon}, SA and TS Metz and SDJ Thijssen",
year = "2007",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-71301-80-3",
publisher = "VSSD",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Integrale Plananalyse van Gebouwen

T2 - Doel, methoden en analysekader

AU - van der Voordt, DJM

AU - Zijlstra, H

AU - van den Dobbelsteen, AAJF

AU - van Dorst, MJ

AU - Arends, GJ

AU - Boersma, E

AU - van Loon, SA

AU - Metz, TS

AU - Thijssen, SDJ

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Van het analyseren van zogenaamde precedenten - ontwerpen en bouwwerken uit het verleden en het heden - valt veel te leren. Iedereen lijkt echter een eigen aanpak te hanteren, vaak zonder deze te expliciteren. Ook ontbreekt in veel plananalyses een heldere beschouwing over doel, aanpak, vragen waarop een antwoord wordt gezocht en generieke leerpunten. In veel plananalyses ligt de focus op een architectonische analyse. Aan de hand van beelden en beschrijvingen van de bouwmassa, doorsneden, plattegronden en kleur- en materiaalgebruik wordt een analyse gepresenteerd van de situatie, de ruimtelijke opbouw, de materiële opzet, esthetische aspecten en stijlkenmerken, en de relaties tussen vorm, functie en techniek. Dit leidt vaak tot prachtige studies.Het proces van totstandkoming, de kosten, de invloed van de context en de ervaringen van dagelijkse gebruikers en bezoekers krijgen doorgaans aanzienlijk minder aandacht. Dit boek pleit daarom voor integrale plananalyse. Dit doet recht aan de complexiteit van de ontwerpopgave en de noodzakelijke synthese van vele uiteenlopende eisen, wensen en randvoorwaarden. Er wordt een analysekader gepresenteerd, in eerste instantie 'kaal' in de vorm van aspecten en deelaspecten, in tweede instantie voorzien van een uitgebreide toelichting en illustraties uit diverse plananalyses. Voor elke rubriek is een aantal vragen geformuleerd, als hulpmiddel voor degene die de plananalyse uitvoert.

AB - Van het analyseren van zogenaamde precedenten - ontwerpen en bouwwerken uit het verleden en het heden - valt veel te leren. Iedereen lijkt echter een eigen aanpak te hanteren, vaak zonder deze te expliciteren. Ook ontbreekt in veel plananalyses een heldere beschouwing over doel, aanpak, vragen waarop een antwoord wordt gezocht en generieke leerpunten. In veel plananalyses ligt de focus op een architectonische analyse. Aan de hand van beelden en beschrijvingen van de bouwmassa, doorsneden, plattegronden en kleur- en materiaalgebruik wordt een analyse gepresenteerd van de situatie, de ruimtelijke opbouw, de materiële opzet, esthetische aspecten en stijlkenmerken, en de relaties tussen vorm, functie en techniek. Dit leidt vaak tot prachtige studies.Het proces van totstandkoming, de kosten, de invloed van de context en de ervaringen van dagelijkse gebruikers en bezoekers krijgen doorgaans aanzienlijk minder aandacht. Dit boek pleit daarom voor integrale plananalyse. Dit doet recht aan de complexiteit van de ontwerpopgave en de noodzakelijke synthese van vele uiteenlopende eisen, wensen en randvoorwaarden. Er wordt een analysekader gepresenteerd, in eerste instantie 'kaal' in de vorm van aspecten en deelaspecten, in tweede instantie voorzien van een uitgebreide toelichting en illustraties uit diverse plananalyses. Voor elke rubriek is een aantal vragen geformuleerd, als hulpmiddel voor degene die de plananalyse uitvoert.

M3 - Book

SN - 978-90-71301-80-3

BT - Integrale Plananalyse van Gebouwen

PB - VSSD

CY - Delft

ER -

ID: 2494850