Standard

Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering : Jaarrapportage 2018. / Leopold, Mardik (Editor); Scholl, Michaela (Editor); Verbeek, Merel; Gatto, Marco; Guijt, Kamilla; van Prooijen, Bram; Labeur, Robert Jan; More Authors.

2019. 80 p.

Research output: Book/ReportReportScientific

Harvard

APA

Leopold, M. (Ed.), Scholl, M. (Ed.), Verbeek, M., Gatto, M., Guijt, K., van Prooijen, B., ... More Authors (2019). Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering: Jaarrapportage 2018.

Vancouver

Author

Leopold, Mardik (Editor) ; Scholl, Michaela (Editor) ; Verbeek, Merel ; Gatto, Marco ; Guijt, Kamilla ; van Prooijen, Bram ; Labeur, Robert Jan ; More Authors. / Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering : Jaarrapportage 2018. 2019. 80 p.

BibTeX

@book{c957acc1273c4b59a0efe21ea05085aa,
title = "Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering: Jaarrapportage 2018",
abstract = "In 2015 heeft Tocardo met een consortium van bedrijven in een van de zuidelijke doorstroomopeningen van de Oosterschelde-stormvloedkering (Roompot 8) een getijdencentrale gerealiseerd, die in december van dat jaar in gebruik is genomen. Het project Oosterschelde Tidal Power (OTP) waarvanhier verslag wordt gedaan, kent meerdere doelstellingen: de doorontwikkeling van de toegepaste technologie en het bereiken van een aanzienlijke kostenreductie. Een belangrijk onderdeel van het project is het monitoren van mogelijke omgevingseffecten op door de vergunningverlener relevant geachte natuurwaarden in de Oosterschelde en de aangrenzende Voordelta (zie Besluit vergunning Nb-wet 1998 van 16 december 2010; ref. DRZZ/2010-403). Het monitoringproject is zo opgezet dat daarmee niet alleen invulling wordt gegeven aan de vereisten vanuit de vergunning ex. de Wet natuurbescherming maar ook aan een breed vorm gegeven stakeholderproces. De aspecten die vanuit de vergunning moeten worden gemonitord zijn: effecten op de stroming en verandering in stroombeeld, vermindering getijdeamplitude en invloed op zandhonger (gevolg: afname intergetijdenareaal), aantalsontwikkeling van zeehonden en bruinvissen in het gebied, en mogelijkerwijs optredende directeeffecten op individuele dieren zoals aanvaringen met turbines. In 2017 is additioneel een analyse van zeehonden-trackdata uitgevoerd, en in 2018 door Seamarco een academic position paper opgesteld, dat als Engelstalige bijlage aan deze rapportage is toegevoegd.",
author = "Merel Verbeek and Marco Gatto and Kamilla Guijt and {van Prooijen}, Bram and Labeur, {Robert Jan} and {More Authors}",
editor = "Mardik Leopold and Michaela Scholl",
year = "2019",
language = "Dutch",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering

T2 - Jaarrapportage 2018

AU - Verbeek, Merel

AU - Gatto, Marco

AU - Guijt, Kamilla

AU - van Prooijen, Bram

AU - Labeur, Robert Jan

AU - More Authors, null

A2 - Leopold, Mardik

A2 - Scholl, Michaela

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - In 2015 heeft Tocardo met een consortium van bedrijven in een van de zuidelijke doorstroomopeningen van de Oosterschelde-stormvloedkering (Roompot 8) een getijdencentrale gerealiseerd, die in december van dat jaar in gebruik is genomen. Het project Oosterschelde Tidal Power (OTP) waarvanhier verslag wordt gedaan, kent meerdere doelstellingen: de doorontwikkeling van de toegepaste technologie en het bereiken van een aanzienlijke kostenreductie. Een belangrijk onderdeel van het project is het monitoren van mogelijke omgevingseffecten op door de vergunningverlener relevant geachte natuurwaarden in de Oosterschelde en de aangrenzende Voordelta (zie Besluit vergunning Nb-wet 1998 van 16 december 2010; ref. DRZZ/2010-403). Het monitoringproject is zo opgezet dat daarmee niet alleen invulling wordt gegeven aan de vereisten vanuit de vergunning ex. de Wet natuurbescherming maar ook aan een breed vorm gegeven stakeholderproces. De aspecten die vanuit de vergunning moeten worden gemonitord zijn: effecten op de stroming en verandering in stroombeeld, vermindering getijdeamplitude en invloed op zandhonger (gevolg: afname intergetijdenareaal), aantalsontwikkeling van zeehonden en bruinvissen in het gebied, en mogelijkerwijs optredende directeeffecten op individuele dieren zoals aanvaringen met turbines. In 2017 is additioneel een analyse van zeehonden-trackdata uitgevoerd, en in 2018 door Seamarco een academic position paper opgesteld, dat als Engelstalige bijlage aan deze rapportage is toegevoegd.

AB - In 2015 heeft Tocardo met een consortium van bedrijven in een van de zuidelijke doorstroomopeningen van de Oosterschelde-stormvloedkering (Roompot 8) een getijdencentrale gerealiseerd, die in december van dat jaar in gebruik is genomen. Het project Oosterschelde Tidal Power (OTP) waarvanhier verslag wordt gedaan, kent meerdere doelstellingen: de doorontwikkeling van de toegepaste technologie en het bereiken van een aanzienlijke kostenreductie. Een belangrijk onderdeel van het project is het monitoren van mogelijke omgevingseffecten op door de vergunningverlener relevant geachte natuurwaarden in de Oosterschelde en de aangrenzende Voordelta (zie Besluit vergunning Nb-wet 1998 van 16 december 2010; ref. DRZZ/2010-403). Het monitoringproject is zo opgezet dat daarmee niet alleen invulling wordt gegeven aan de vereisten vanuit de vergunning ex. de Wet natuurbescherming maar ook aan een breed vorm gegeven stakeholderproces. De aspecten die vanuit de vergunning moeten worden gemonitord zijn: effecten op de stroming en verandering in stroombeeld, vermindering getijdeamplitude en invloed op zandhonger (gevolg: afname intergetijdenareaal), aantalsontwikkeling van zeehonden en bruinvissen in het gebied, en mogelijkerwijs optredende directeeffecten op individuele dieren zoals aanvaringen met turbines. In 2017 is additioneel een analyse van zeehonden-trackdata uitgevoerd, en in 2018 door Seamarco een academic position paper opgesteld, dat als Engelstalige bijlage aan deze rapportage is toegevoegd.

M3 - Report

BT - Monitoring getijdenturbines Oosterscheldekering

ER -

ID: 52212877