Informal face-to-face communication and chance encounters encourage knowledge sharing. This Post-Occupancy Evaluation (POE) examines how well a new building of a Dutch University Institute (DI) supported interaction and perceived privacy among faculty members. The study is designed as a qualitative research project with in-depth interviews among faculty members before and after relocation into the new building. The transparent and centrally organized floor plan supported face-to-face communication but generated a lack of privacy for faculty members. Not all perceived affordances of the design were planned. Lack of visual privacy and the sense of being controlled by others were related to the hierarchical position of teachers in this Higher Education Institute (HEI) between students and the dean, which caused tension and diminished their well-being.

Original languageEnglish
JournalFrontiers of Architectural Research
DOIs
Publication statusAccepted/In press - 11 Apr 2020

    Research areas

  • Affordance, Architectural design, Knowledge sharing, Post-occupancy evaluation (POE), Privacy

ID: 72212174